Τα διαβατήρια θα αντικατασταθούν από τα smartphones;

Η τεχνολογία προχωρά με γοργούς ρυθμούς και αυτό σημαίνει ότι πολλά πράγματα θα αντικατασταθούν. ‘Ένα από αυτά, ίσως, είναι και το διαβατήριο.

Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, φαίνεται πως η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής διαβατηρίων, De La Rue, ετοιμάζει σύγχρονη τεχνολογική ανακάλυψη, η οποία θα μπορέσει να αντικαταστήσει τα διαβατήρια.

Αντί διαβατηρίου θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το smartphone μας, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις βασικές πληροφορίες.

Εκπρόσωπος της εταιρίας, δήλωσε πως θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα για να δώσουν λύση στο πρόβλημα όσων ταξιδεύουν, οι οποίοι μπορεί να έχουν ξεχάσει ή να έχουν χάσει το διαβατήριο τους.

Πληροφορίες λένε πως το σύστημα που θα κυκλοφορήσουν μοιάζει πολύ με αυτό των ηλεκτρονικών καρτών επιβίβασης (boarding passes) που χρησιμοποιείται και σήμερα στα κινητά τηλέφωνα , αλλά η εταιρία γνωρίζει πως υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας, τα οποία αφορούν τα προσωπικά δεδομένα.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί θεωρούν πως αυτή η ενέργεια θέλει καιρό για να υλοποιηθεί, καθώς υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν.

Ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας δεδομένων στην εταιρίας Proofpoint, David Jevans, θεωρεί πως αν αντικατασταθούν τα διαβατήρια με τα κινητά, τότε θα πρέπει να αναβαθμιστεί το hardware των smartphones. Παράλληλα, θα πρέπει πρώτα να βρεθεί και κάποιος τρόπος να γίνεται ασύρματα το τσεκάρισμα των πληροφοριών του διαβατηρίου γιατί αν αυτό γίνεται μέσω οθόνης τότε θα είναι ζήτημα χρόνου κάποιος να κλέψει τα προσωπικά δεδομένα κάποιου άλλου.

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας, De La Rue, ωστόσο δηλώνει στους Times, πως θα προσπαθήσουν να βρουν λύσεις σε όλα τα πιθανά προβλήματα που πρόκειται να αντιμετωπίσουν, καθώς ειδικεύονται στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ