Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Ο Πατέρας της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας της Κύπρου.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΑΛΑΪΔΗΣ

 

Ο Νίκος Νικολαίδης γεννήθηκε στην Πάφο στις 19 Μαίου 1934 και πέθανε στις 25 Μαίου 1995 σε ηλικία 61 ετών.

Ολόκληρη η ζωή του Νίκου Νικολαΐδη υπήρξε μια καθημερινή προσφορά προς την κοινωνία ενώ πάντοτε έδινε το παρόν του σε κάθε αγωνιστική έπαλξη.

 

Σε κάθε περιπέτεια της Κύπρου επιστρατευόταν για να συντονίζει και επισκευάζει τους ασύρματους και τα ραντάρ της Αστυνομίας και του Στρατού.

Το 1963 και 1974, δύο σημαντικοί σταθμοί, έμελλαν να καθορίσουν τη ζωή του Νίκου Νικολαΐδη. Το 1963 μετά το ξέσπασμα της Τουρκικής ανταρσίας δημιουργεί τον πρώτο στην Κύπρο αγωνιστικό ραδιοφωνικό σταθμό για να εκπέμπει προγράμματα και συνθήματα για τις ανάγκες της Εθνικής φρουράς.

 

Στις 15 Ιουλίου 1974 με την εκδήλωση του πραξικοπήματος, ο Νίκος Νικολαΐδης δεν δίστασε με την τόλμη του να αλλάξει τη ροή της Ιστορίας λειτουργώντας τον Ελεύθερο Ραδιοσταθμό της Κύπρου ενάντια στην Χούντα και παρέχοντας την δυνατότητα στον τραγικό φυγάδα Αρχιεπίσκοπο Μακάριο να κατευθυνθεί προς την Πάφο και να απευθύνει το διάγγελμα του.

 

Το 1990 ο Νίκος Νικολαΐδης πραγματοποιεί ένα από τα οράματα της ζωής του ιδρύοντας τον πρώτο ιδιωτικό επαγγελματικό ραδιοσταθμό, το ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ.

 

 

 

-Εδώ ο ελεύθερος ραδιοσταθμός της Κύπρου

Κύπρος, Δευτέρα 15 Ιουλίου 1974 ώρα 8:20 το πρωί

Η Χούντα επιχειρεί το προδοτικό πραξικόπημα κατά του Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου.

 

Το άφρον πραξικόπημα έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία που καραδοκούσε χρόνια να εισβάλει στην Κύπρο πέντε μέρες αργότερα.

Τα τανκς της Χούντας υποστηριζόμενα από μοίρα καταδρομών και λόχους τυφεκιοφόρων επιτέθηκαν κατά του Προεδρικού με σκοπό να δολοφονήσουν τον Πρόεδρο Μακάριο και να καταλύσουν την Δημοκρατία.

 

Λίγη ώρα μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα της Κύπρου είχε καταληφθεί από τους πραξικοπηματίες και αφού διέκοψε τη κανονική λειτουργία των προγραμμάτων του, στη συνέχεια μετέδωσε εμβατήρια και την είδηση ότι ο Μακάριος είναι νεκρός καλώντας το λαό να παύσει κάθε αντίσταση.

 

Η τραγωδία της Κύπρου μόλις είχε αρχίσει. Οι εστίες της ένοπλης αντίστασης είχαν εξαπλωθεί σε όλο το νησί. Οι συγκρούσεις ήταν αιματηρές. Οι πραξικοπηματίες διαθέτοντας μεγάλη δύναμη τεθωρακισμένων και τανκς κατόρθωσαν τελικά να καταλάβουν τους αντικειμενικούς στόχους τους.

 

Στην Πάφο, λίγη ώρα μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος ο Νίκος Νικολαίδης, τότε υπάλληλος του ΡΙΚ, ο οποίος είχε στο ηλεκτρονικό εργαστήρι του αποσυνδεδεμένα τεμάχια από πομπό που είχε κατασκευάσει ο ίδιος το 1963, έδρασε αστραπιαία και έστησε το ραδιοσταθμό της αντίστασης κατά του πραξικοπήματος.

 

Από τον Ελεύθερο Ραδιοσταθμό της Πάφου, τον Ελεύθερο Ραδιοσταθμό της Κύπρου, είχε απευθύνει ο Εθνάρχης Μακάριος το διάγγελμα ότι ήταν ζωντανός.

 

Ο Νίκος Νικολαίδης μαζί με μια μικρή ομάδα αντιστασιακών της Πάφου, οι οποίοι μετετράπηκαν σε εκφωνητές – συντάκτες, λειτούργησαν τον Ελεύθερο Ραδιοσταθμό της Κύπρου, καλώντας το λαό σε αντίσταση, απαντώντας στις ψευδολογίες του χουντοκρατούμενου Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρο

 

 

Οι εκφωνητές – συντάκτες του ιστορικού εκείνου ραδιοσταθμού, η φωνή των οποίων συνδέθηκε για πάντα με την φωνή της Αντίστασης και της Δημοκρατίας ήταν: ο νεαρός τότε δικηγόρος και σημερινός Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, οι εκπαιδευτικοί: Ανδρέας Φυλακτού, Πανίκος Καννάουρος, Κώστας Χαραλαμπίδης, Ανδρέας Σωτηριάδης και Κώστας Οικονόμου, οι δικηγόροι: Ανδρέας Ομήρου και Φαίδρος Γαλατόπουλος, ο Σωκράτης Κλεάνθους, δημόσιος υπάλληλος και η Κατρίν Χαραλαμπίδου.

 

Οι συντελεστές του ραδιοσταθμού πλαισιούμενοι από ένοπλη φρουρά που προστάτευε το χώρο γύρω από το ηλεκτρονικό εργαστήριο του Νίκου Νικολαίδη όπου στήθηκε ο αυτοσχέδιος πομπός και το στούντιο ανταποκρίθηκαν επάξια στο ρόλο που τους επιφύλαξε η ιστορία να διαδραματίσουν, πετυχαίνοντας να εμψυχώσουν το ηθικό και να τονώσουν το αντιστασιακό φρόνημα του λαού, διαφοροποιώντας έτσι την εξέλιξη των  γεγονότων

 

Αρχικά η εμβέλεια του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού ήταν τοπική και ακουγόταν στη Πάφο, Λεμεσό και Ρόδο. Στη συνέχεια όμως όταν συνδέθηκε με τον Υποσταθμό που διατηρούσε το ΡΙΚ στο Κόλπο των Κοραλίων στη Περιοχή της Πάφου ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός της Κύπρου απέκτησε Παγκύπρια κάλυψη ενώ ακουγόταν μέχρι και το Ισραήλ.

 

Η μουσική και τα τραγούδια του εξόριστου από τη Χούντα Μίκη Θεοδωράκη ακούγονταν ξανά στον αέρα από το Ραδιοσταθμό της Αντίσταση

 

Στην αρχή οι Εκφωνητές του Ραδιοσταθμού μη γνωρίζοντας αν ο Μακάριος είναι ζωντανός διέψευδαν την είδηση του ΡΙΚ μεταδίδοντας επανειλημμένα ότι ο Μακάριος ζει.

 

Στην Αθήνα η ηγεσία της Χούντας πίστεψε και αυτή την είδηση του θανάτου του Μακάριου και έχρισε ως Πρόεδρο τον Βουλευτή και εκδότη Νίκο Σαμψών.

 

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος διαφεύγοντας τον βέβαιο θάνατο αφού εξήλθε ζωντανός από το βομβαρδισμένο Προεδρικό Μέγαρο κατέφυγε στη συνέχεια στο Μοναστήρι του Κύκκου μη γνωρίζοντας πώς να αντιδράσει. Από εκεί άκουσε τις εκπομπές του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Κύπρου από ένα μικρό ραδιοφωνάκι και κατευθύνθηκε με συγκίνηση αμέσως προς την Πάφο για να μιλήσει προς το λαό.

 

Ο Μακάριος έφθασε στην Μητρόπολη Πάφου το απόγευμα της 15 Ιουλίου. Σε λίγο καλούσε το λαό σε αντίσταση μέσω του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Πάφου.

 

Ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός αναμετάδιδε συνεχώς το ιστορικό διάγγελμα του Μακαρίου που έμελλε να χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη όλου του κόσμου.

 

 

Το διάγγελμα του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου που μεταδόθηκε από τον Ελεύθερο Ραδιοσταθμό της Κύπρου διαδόθηκε αστραπιαία σ΄ ολόκληρη τη Κύπρο και στο εξωτερικό (μέσω του Ισραήλ που αναμετάδωσε το διάγγελμα του και ακολούθως μέσω του ΒΒC σε ολόκληρο τον κόσμο).

 

Το Δικτατορικό καθεστώς των Αθηνών και οι εγκάθετοι τους στη Κύπρο με απογοήτευση είδαν τα σχέδια τους να ανατρέπονται.

 

Τα μεσάνυκτα της ίδιας ημέρας το BBC αναμετάδωσε αυτούσιο το διάγγελμα του Μακαρίου αναπτερώνοντας το ηθικό των πανελλήνων αποτρέποντας παράλληλα την πιθανότητα αναγνώρισης του καθεστώτος της Χούντας στη Κύπρο από ξένες κυβερνήσεις.

 

Ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός συνέχισε τις εκπομπές του χωρίς διακοπή καθ΄όλη την διάρκεια της νύχτας μέχρι την επόμενη μέρα. Το μήνυμα αντίστασης του Μακαρίου μαζί με άλλες εκπομπές του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού μεταδόθηκαν χωρίς καθυστέρηση από τον Ελεύθερο Ραδιοσταθμό και σε άλλες γλώσσες, στα αγγλικά, γαλλικά, αραβικά και ισπανικά

Την επόμενη μέρα του πραξικοπήματος ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απευθύνθηκε και πάλι μέσω του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού με δύο νέα διαγγέλματα, ένα στα αγγλικά και ένα στα ελληνικά.

 

Ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός της Κύπρου παρά τις προσπάθειες των πραξικοπηματιών να τον καταστρέψουν κανονιοβολώντας τον από θαλάσσης, συνέχισε τις εκπομπές του και την επομένη μέρα της 16ης Ιουλίου. Διέκοψε τη λειτουργία του μόνον μετά την αναχώρηση του Μακάριου με ελικόπτερο για τη Μάλτα και αφού αποφασίστηκε συλλογικά να σταματήσει η αντίσταση στην Κύπρο και να συνεχιστεί στο εξωτερικό, πετυχαίνοντας έτσι στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την αποστολή που του επιφύλαξε η ιστορία να διαδραματίσει.