Πώς να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των άλλων με 4 φράσεις

Κάποιες φράσεις κλειδιά μπορούν να σας βοηθήσουν να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των άλλων σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

Στις μέρες μας δεν είναι αρκετά εύκολο να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των άλλων, τόσο στο επαγγελματικό περιβάλλον, όσο και στις προσωπικές σχέσεις.

Ιδιαίτερα στο επαγγελματικό περιβάλλον υπάρχει πάρα πολύς ανταγωνισμός και έλλειψη εμπιστοσύνης, πόσο μάλλον αν κάποιος είναι «πρωτάρης» σε μια δουλειά.

Το ίδιο συμβαίνει όμως και με τις προσωπικές σχέσεις. Όσο κοινωνικός και εξωστρεφής είναι κάποιος πάντα θα υπάρχει μια μικρή καχυποψία, αλλά και ταμπέλα του «Δε σε ξέρω. Δεν ξέρω τις προθέσεις σου».

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την καθηγήτρια οργάνωσης και διοίκησης στο Χάρβαρντ, Amy Edmondson, υπάρχουν 4 τρόποι με τους οποίους μπορείς να αλλάξεις το κλίμα που επικρατεί και να παραχωρήσεις έδαφος για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ συναδέλφων, ενώ οι ίδιες φράσεις – κλειδιά φαίνεται να έχουν θετικά αποτελέσματα και στις διαπροσωπικές σχέσεις.

1) «Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;» Είναι σημαντικό κάποιος να δείχνει έτοιμος να βοηθήσει ακόμα και αν η απάντηση είναι «τίποτα, ευχαριστώ πολύ». Αν το κάνουμε αυτό έχουμε ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα που μας «παρουσιάζει» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παρ’ όλο που η απάντηση μπορεί να είναι αρνητική, η προσφορά έχει μείνει στο μυαλό αυτού που την κάναμε. Έχουμε ήδη κατοχυρωθεί ως άνθρωποι καλής θελήσεως και με διάθεση συνεργασίας.

2) «Εμπιστεύομαι τις κινήσεις σου.» Για να μας εμπιστευτεί κάποιος πρέπει να του δείξουμε ότι ήδη εμείς τον εμπιστευόμαστε. Δεν χρειάζεται , όμως, να το ρισκάρουμε με μεγάλες υποθέσεις. Μπορούμε να το κάνουμε για μικρά καθημερινά πράγματα, αρκεί να δώσουμε τα εύσημα. Για παράδειγμα για μια μικρή δουλειά που κάποιος συνεργάτης μας πρόκειται να βγάλει εις πέρας. Αυτή η κουβέντα μπορεί να γεμίσει τον άλλο με αυτοπεποίθηση, αλλά και με το αίσθημα της ευθύνης.

3) «Πώς μπορούμε να το κάνουμε διαφορετικά;» Αυτή η φράση αμέσως δίνει έμπνευση. Μπορούμε να μετατρέψουμε μια φαινομενικά αγγαρεία σε κάτι σπουδαίο, επειδή μόνο και μόνο το κάναμε με τον τρόπο σας. Μπορεί να γίνει ακόμα πιο σπουδαίο όταν «πετάξουμε» μια ιδέα όταν όλοι σκέφτονται πώς θα μπορούσαν να απαλλαγούν από αυτό το βαρετό project. Αν έχουμε τη δυνατότητα να εμπνεύσουμε ανθρώπους, αυτό θεωρείται πολύ δυνατό προσόν.

4) «Τι θα ήταν καλύτερο για εμάς;» Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν επισημαίνουμε σε συνεργάτη ή συνάδελφο ότι αυτό που λέει ή ο δρόμος που επέλεξε είναι λάθος. Επίσης, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε πληθυντικό αριθμό. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται με τους καλούς τρόπους μας και με την λεπτότητα που δείχνουμε σε ορισμένες καταστάσεις. Γενικά, σε κάθε συζήτηση και κάθε σχέση δεν πρέπει να αφήνουμε τον άλλον να νιώσει μόνος και ανυπεράσπιστος. Αυτή η κίνηση έχει τεράστια οφέλη, καθώς αργά και σταθερά μπορεί να χτιστούν ισχυρές συμμαχίες.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ