
Μίζες με άρωμα σκουπιδιών υποψιάζεται το Προεδρικό
- Published Date

Μίζες με άρωμα… σκουπιδιών υποψιάζεται το Προεδρικό, αναφορικά με τις διαδικασίες κατασκευής εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων σε Λεμεσό και Λευκωσία. Ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε, μάλιστα εντολη να σταματήσουν οι διαδικασίες και να διεξαχθεί έρευνα, στην οποία, έχουν ήδη εμπλακεί Υπουργός Εσωτερικών και Γενική Ελέγκτρια.
Το Κίνημα Οικολόγων, χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει φρένο σ’ ένα σκάνδαλο 300 εκατομμυρίων ευρώ. Το κόστος αυτής της απάτης θα το επωμιστούν οι δήμοι, οι κοινότητες και κατά συνέπεια οι πολίτες.
Το θέμα φέρνει στην επιφάνεια η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», που αποκαλύπτει ότι ενώπιον του Νίκου Αναστασιάδη βρίσκεται έκθεση, στην οποία καταγράφονται τα εξής: - Το κόστος κατασκευής και διαχείρισης αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ και ενδέχεται να το επωμιστούν τα νοικοκυριά.
- Το έργο είναι υπερτιμολογημένο και αχρείαστο στην έκταση που προτείνεται.
- Σε βάθος χρόνου το κράτος θα πληρώσει πολλαπλάσια από αυτά, που θα εξασφαλίσει από τη χρηματοδότηση της Ε.Ε.
- Είναι σχεδόν απίθανο να εγκριθεί από την Ε.Ε., διότι δεν συνάδει με τη σχετική οδηγία.
- Δεν ικανοποιεί το κριτήριο της βιωσιμότητας του, επειδή δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες απαντήσεις για την αξιοποίηση της δευτερογενούς καύσιμης ύλης (SRF).
Στο τέλος οι πολίτες θα κληθούν, να πληρώσουν τη συντήρηση των μονάδων διαχείρισης, προς όφελος των εργολάβων ιδιωτών, που θ’ αναλάβουν τη λειτουργία τους. Κατά την άποψή της επιτρόπου Περιβάλλοντος Ιωάννας Παναγιώτου, ο Υπουργός Εσωτερικών οφείλει να διατάξει έρευνα για τυχόν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες και να σταματήσει το δρομολογούμενο σχεδιασμό για τις εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων.
Στην έκθεση-καταπέλτη, που βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρεται ότι, εάν υλοποιηθεί το έργο, ως έχει, δεν θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά της εταιρείας, που θα το κατασκευάσει και θα το λειτουργεί.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/55371#sthash.eevXa6Q8.dpuf