ΠΟΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΛΟΥΜΕ; ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, συνδιοργανώνουν αύριο Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019, στις 10:30 π.μ. στο Αμφιθέατρο Β108 στην Πανεπιστημιούπολη, εκδήλωση με τίτλο «ποια Ευρώπη θέλουμε;».

Κύρια ομιλήτρια θα είναι η Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, Θέμιδα Χριστοφίδου.

Μετά το πέρας της ομιλίας της κας Χριστοφίδου, στο διάλογο που θα αναπτυχθεί και που θα συντονίσει ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος, οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις δικές τους θέσεις και σχόλια και ταυτόχρονα θα μπορούν να συμμετέχουν ηλεκτρονικά σε ερωτήματα που θα υποβάλλονται σε οθόνη της αίθουσας, όπως:

τί σημαίνει για εσάς η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν συμμετείχατε στο πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus και αν θα ψηφίσετε στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Το Ευρωκοινοβούλιο που είναι το θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιπροσωπεύει τους πολίτες, με αρμοδιότητες σε ευρύ φάσμα νομοθεσίας και με διευρυμένες εξουσίες ελέγχου.

Το 84% των Ευρωπαίων πολιτών επιθυμούν το Ευρωκοινοβούλιο να αποκτήσει ακόμα περισσότερες εξουσίες στα ζητήματα που επηρεάζουν όλη την Ευρώπη και συνιστούν σύγχρονες προκλήσεις χωρίς σύνορα.

Ως εκ τούτου οι αντίστοιχοι διάλογοι με τους πολίτες που είναι οι δημόσιες συζητήσεις με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους και άλλους φορείς λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ευρωβουλευτές και πολιτικοί σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, λαμβάνουν τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων και δίνουν την ευκαιρία ενός γόνιμου διαλόγου και να τεθούν ερωτήματα στους πολιτικούς της ΕΕ, να διατυπώσουν παρατηρήσεις και να μοιραστούν τις ιδέες τους σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.

Στην εκδήλωση που είναι ανοικτή για το κοινό θα συμμετέχουν ενεργά τα Τμήματα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Νομικής και Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πριν από την εκδήλωση, η κα Θέμις Χριστοφίδου θα συναντηθεί με το νέο Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη και θα ξεναγηθεί στο Κέντρο Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου».