Μάλλον Φεβρουάριο οι αιτήσεις για το εστία.

Τα χέρια της Κυβέρνησης έλυσαν χθες τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η πλειοψηφία των οποίων συναίνεσε να αποδεσμευθεί το κονδύλι των €33 εκατ. που αφορά στην εφαρμογή του Σχεδίου Εστία.

Υπέρ της αποδέσμευσης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης και το καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα.

Η αποδέσμευση του κονδυλίου άνοιξε τον δρόμο για την εφαρμογή του Σχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων για ένταξη στο Σχέδιο των δανειοληπτών που πληρούν τα εισοδηματικά και τα άλλα κριτήρια.

Το Σχέδιο Εστία θα είναι ανοικτό για τους δανειολήπτες για δύο μήνες, οπότε στο συγκεκριμένο διάστημα θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν αιτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αιτήσεις θα υποβληθούν μόνο για μια φορά και δεν αναμένεται να υπάρξει άλλη περίοδος υποβολής των αιτήσεων.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε πως αρχικά είχε σχεδιαστεί να αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο τώρα γίνονται σκέψεις η διαδικασία να μεταφερθεί για τα μέσα του ίδιου μήνα.

Το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών εργάζεται εντατικά, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα για την εφαρμογή του Σχεδίου.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών σχετικά με τη σύμβαση ή μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών.

Η σύμβαση αναμένεται να σταλεί για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία για να διαπιστώσει εάν προκύπτουν νομικά προβλήματα.

Ακολούθως θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας, το οποίο θα έχει τη ευθύνη διαχείρισης του Σχεδίου Εστία, ετοιμάζεται για την εφαρμογή του.

Ένταξη στο Σχέδιο θα γίνεται όταν η τράπεζα σε συνεργασία με τον δανειολήπτη ετοιμάσουν πρόταση στοιχεία της οποίας θα τυγχάνουν επιβεβαίωση από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Εργασίας, το οποίο λόγω άλλων σχεδίων με παρόμοια χαρακτηριστικά μπορεί να επιβεβαιώσει ουσιαστικά στοιχεία, όπως είναι τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά στοιχεία.

Χθες τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών άναψαν πράσινο και στην αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €156.750.

Το κονδύλι θα δοθεί στο υπουργείο Εργασίας το οποίο θα προχωρήσει στην αγορά υπηρεσιών πέντε φυσικών προσώπων για έξι μήνες με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους έξι μήνες, για την εφαρμογή του Σχεδίου.

Σημειώνεται πως ο μέγιστος αριθμός των δικαιούχων είναι 15 χιλ., ενώ η ονομαστική αξία των δανείων που θα περιληφθούν στο Σχέδιο Εστία είναι €3,4 δισ.

Πάντως την ερχόμενη Δευτέρα, τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών θα βάλουν στο μικροσκόπιο πρόταση νόμου των Οικολόγων για βελτίωση του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Παράλληλα θα απαιτήσουν από την Κυβέρνηση να ενημερωθούν για τους σχεδιασμούς της για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο Εστία, ακόμα κι αν καταβάλει το 1/3 δόσης τους η Κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, δήλωσε πως σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής είχε αναφερθεί πως οι συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών θα επωφεληθούν από κάποια στεγαστικά σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών.