Στην Ελλάδα ο Γερμανός Πρόεδρος.

Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Όπως διαβεβαιώνει πηγή της γερμανικής προεδρίας στη Deutsche Welle, o κ. Σταϊνμάγερ αποδέχθηκε «με μεγάλη χαρά» την πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, Προκόπη Παυλόπουλου, με τον οποίο διατηρεί «στενές φιλικές σχέσεις».

Ένδειξη αυτής της σχέσης είναι για το Βερολίνο και η από κοινού επίσκεψη της Καλαμάτας αύριο, Παρασκευή, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Παυλόπουλου.

Επίσης επισημαίνεται ότι ο Γερμανός πρόεδρος έρχεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα μέσα σε ενάμιση χρόνο.

Η πρώτη επίσκεψη έγινε λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων. Αφορμή ήταν τα εγκαίνια του πρώτου μέρους της διεθνούς έκθεσης documenta 14 τον Απρίλιο 2017 στην Αθήνα.

Aτζέντα της επίσκεψης Δύο είναι τα κεντρικά μηνύματα που θέλει να συνδέσει με την επίσκεψη του στην Ελλάδα ο Γερμανός πρόεδρος:

Της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και υπέρ της Ευρώπης.

Στην ομιλία κατά την αγόρευση του σε επίτιμο διδάκτορα του Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών την Πέμπτη το βράδυ σκοπεύει να αναφερθεί διεξοδικά στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Θα επισημάνει ότι για τη Γερμανία η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος στην ΕΕ σε μια περίοδο ανόδου αντιευρωπαϊκών δυνάμεων.

Θα υπογραμμίσει τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ειρήνη και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια και θα αναφερθεί στο ρόλο της Αθήνας στο προσφυγικό.

Αυτά τα ζητήματα όπως και τις «ελληνικές εμπειρίες με την Τουρκία» ο κ.Στάινμαϊερ θα τα συζητήσει τόσο με τον κ. Παυλόπουλο όσο και με τους άλλους συνομιλητές του ανάμεσα τους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξεχωριστή σημασία θα έχει το θέμα της γερμανικής κατοχής και οι ελληνικές διεκδικήσεις.

Με την επίσκεψη του στο παλαιό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Χαϊδαρίου ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ θα θελήσει να επισημάνει την «ηθική ευθύνη» της σύγχρονης Γερμανίας για τα ναζιστικά εγκλήματα στην κατοχή.

Μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις πρόκειται να υπογραφεί η συμφωνία για τη σύσταση και λειτουργία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.

Ανάλογους θεσμούς διατηρεί η Γερμανία μόνο με τη Γαλλία και την Πολωνία, δύο χώρες που βρέθηκαν όπως και η Ελλάδα υπό γερμανική κατοχή.

Το Βερολίνο αναμένει ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει θέμα αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «Bild», η οποία επικαλείται τη μέχρι στιγμής απόρρητη έκθεση της ελληνικής Βουλής, οι αξιώσεις έναντι της Γερμανίας για επανορθώσεις, αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο ανέρχονται στα 376 δισ. ευρώ.

Ο κ.Στάινμαϊερ θα υποστηρίξει την πάγια γερμανική θέση, δηλαδή, ότι για τη Γερμανία το όλο ζήτημα «έχει κλείσει πολιτικά και νομικά».