Συνέντευξη Πατσαλιδη στο ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ Δεν πάμε για χλιδατη πολιτιστική

Ο στόχος της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2017 δεν θα πρέπει να είναι να παρουσιαστεί μια λαμπερή και χλιδατη πολιτιστική πρωτεύουσα αλλά μια αξιοπρεπή παρουσία τόνισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού που έχει την ευθύνη για την πολιτιστική πρωτεύουσα Χρήστος Πατσαλιδης.

Ο κ.Πατσαλιδης μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ εξήγησε ότι δεν υπάρχουν πλέον οι δυνατότητες ούτε από τον ιδιωτικό αλλά ούτε και από τον δημόσιο και ημιδημοσιο τομέα για την στήριξη της προσπάθειας, όπως είχε υπολογιστεί στην διάρκεια της διεκδίκησης του χρίσματος αφού τα οικονομικά δεδομένα είναι πλέον πολύ διαφορετικά.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ε.Ε. απαιτεί από την πολιτιστική πρωτεύουσα να βρει τους τρόπους χρηματοδότησης της υποδομής και των δράσεων για την περίοδο αυτή.

Είπε ακόμη ότι το θέμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας είναι υπόθεση και της Πολιτείας και όχι μόνο της Πάφου αφού η Κυπριακή δημοκρατία έχει αναλάβει την δέσμευση μια πόλη της να είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017.

Ο Χρήστος Πατσαλιδης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της δημοκρατίας και την κυβέρνηση γενικότερα που έχουν υιοθετήσει την εισήγηση του συμβουλίου με βάση την οποία δεν αποτελεί πλέον όρο να χρησιμοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των 5 εκατομμυρίων της κρατικής χορηγίας για τα διοικητικά έξοδα του οργανισμού.

Το συμβούλιο εργάζεται αμισθι, εξήγησε, ενώ δεν θα προσληφθουν τελικά πέραν των τεσσάρων με πέντε λειτουργών.

Συνεπώς τα υπόλοιπα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για την οργάνωση εκδηλώσεων ή άλλων δράσεων όπως είπε.

Αναφερόμενος στην συνάντηση στο γραφείο προγραμματισμού σημείωσε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να έχουν την ευχέρεια οι δήμοι και οι υπόλοιπες τοπικές αρχές της επαρχίας να διεκδικήσουν κονδύλια που θα τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν τις υποδομές που χρειάζονται.

Αυτό θα γίνει μόνο αν μπορούν να διεκδικήσουν ανάλογη χρηματοδότηση αφού με το νέο πρόγραμμα 2014-2020 στις θεματικές δεν περιλαμβάνονταν έργα που σχετίζονται με τον πολιτισμό.

Αυτό όπως είπε καταβάλλεται προσπάθεια να τροποποιηθεί την περίοδο των διαπραγματεύσεων που ακολουθει και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επιτευχτεί ο στόχος αυτός.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ