Παρέμβαση Νιαζί για την Αγία Σοφιά-Κατήγγειλε τον Ερντογάν.

Με γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, κατάγγειλε της προσπάθειες του κ. Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στις 2 Ιουλίου το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, θα εξετάσει το αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934.

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ τονίζει ότι ‘ενώ μέχρι πρόσφατα ο κ. Ερντογάν δήλωνε ότι μια τέτοια ενέργεια ήταν αχρείαστη, λόγω της δυσμενούς θέσης που έχει βρεθεί, οικονομικά και πολιτικά, με μια λαϊκίστικη πολιτική καταφεύγει σε μια τέτοια ενέργεια’.

Ο Ευρωβουλευτής τόνισε την σημασία του μνημείου για όλη την ανθρωπότητα όπως επίσης και ότι αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία δεν επιτρέπει τέτοιες μετατροπές χωρίς την δική της συγκατάθεση.

Στην ερώτηση του ο κ. Κιζίλγιουρεκ επισήμανε ότι τυχόν προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Είναι σίγουρο ότι μια τέτοια ενέργεια θα επιφέρει εντάσεις και αντιπαραθέσεις στην περιοχή και θα είναι επιπρόσθετος λόγος αστάθειας.

Επιπρόσθετα υπενθύμισε ότι πρόσφατά, τον Μάρτιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμα του αναφορικά με την έκθεση προόδου της Τουρκίας είχε διατυπωθεί η αντίθεση του στις όποιες προσπάθειες μετατροπής του μνημείου σε τζαμί.

Καταλήγοντας ο κ. Κιζίλγιουρεκ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να μην γίνει πράξη αυτή η πρόθεση του κ. Ερντογάν και να προστατευτεί ο ιστορικό-θρησκευτικός χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας.