Απαντά στις επικρίσεις γύρω από το «Νava» ο Αρχηγός-Γιατί δεν εκδόθηκαν εξώδικα επί τόπου.

Απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχεται η Αστυνομία σε σχέση με τον τρόπο που ενήργησε γύρω από το νυχτερινό μαγαζί «Νava» που παραβίασε κατ΄ επανάληψη τα μέτρα κατά τη διάρκεια του τριημέρου του κατακλυσμού, δίνει ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, ο οποίος διαμηνύει πως η Αστυνομία λειτούργησε αξιολογώντας την κατάσταση και με τα όπλα που είχε στα χέρια της.

Οι εννέα υποθέσεις καταχωρήθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, το οποίο παράλληλα διέταξε την αναστολή της λειτουργίας του νυχτερινού μαγαζιού στον Πρωταρά μέχρι τις 16 Ιουνίου, δηλαδή μόνο μια εβδομάδα, γεγονός που έφερε ακόμη περισσότερες επικρίσεις.

Παράλληλα, η Αστυνομία ανέφερε πως οι έρευνες συνεχίζονται μέσα από βίντεο και φωτογραφίες, ώστε να ταυτοποιηθούν θαμώνες που ενδεχομένως να παραβίασαν τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο.

Σε δηλώσεις του ο Κύπρος Μιχαηλίδης υπέδειξε πως «η Αστυνομία ενήργησε με βάση τη νομοθεσία», αναφέροντας πως ήταν σε ανοικτή γραμμή με Γενικό Εισαγγελέα και υπουργό Δικαιοσύνης, με τους οποίους είχε συζητηθεί το θέμα, καταλήγοντας πως «ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε η Αστυνομία ήταν ο καλύτερος».

«Η Αστυνομία έκανε ότι ήταν δυνατό στα πλαίσια του Νόμου.

Εάν η πολιτεία έδινε τα όπλα ώστε να μπορεί να ενεργεί ταχύτερα, τότε τα προβλήματα θα λύνονταν από την πρώτη στιγμή», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, για να προσθέσει πως «δεν υπήρχε άλλος τρόπος και εάν κάποιοι ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα, σε αυτά δεν είναι η Αστυνομία.

Η Αστυνομία ενεργεί στα πλαίσια του Νόμου και με τα όπλα που έχει».

Παράλληλα, τόνισε πως η Αστυνομία θα είναι αμείλικτη και η διαδικασία θα ακολουθήθηκε για το εν λόγω νυχτερινό κέντρο θα ακολουθηθεί και για τα υπόλοιπα, λέγοντας πως δόθηκαν σαφείς οδηγίες.

Σε σχέση με το ερώτημα γιατί δεν εξέδωσε την ίδια στιγμή εξώδικα στους θαμώνες, στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν παραβιάσεις των σχετικών διαταγμάτων, αλλά η Αστυνομία ψάχνει εκ των υστέρων μέσα από βίντεο και φωτογραφίες, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως «η Αστυνομία ενεργεί πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Λαμβάνοντας υπόψη τη κατάσταση εκείνη τη στιγμή, δεν έπρεπε η Αστυνομία να μοιράσει εξώδικα σε 1000 άτομα την ώρα που ήταν σε μια κατάσταση ευθυμίας.

Δεν ξέρεις πως θα αντιδράσουν».

Ερωτηθείς ο Αρχηγός Αστυνομίας γιατί δεν αξιοποίησαν τη νομοθεσία για την οχληρία που προνοεί κατάσχεση μεγάφωνων την ίδια ώρα, απάντησε πως «υπάρχουν κάποια προβλήματα σε σχέση με τον συγκεκριμένο Νόμο.

Όλα αυτά είχαν αντισταθμιστεί και καταλήξαμε ότι δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος για να διαχειριστούμε την κατάσταση», προσθέτοντας ότι «όλα όσα έγιναν, έγιναν με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και το καλό της κοινωνίας».