Οι επόμενες μέρες που θα κρίνουν την σταδιακή άρση των περιορισμών.

Το θέμα είναι σταδιακά να αρχίσουν να ξαναζεσταίνουν οι μηχανές της οικονομίας με τη σταδιακή άρση των περιορισμών υπό την καθοδήγηση της επιδημιολογικής ομάδας του υπουργείου Υγείας.

Για τον λόγον αυτόν η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη υπό το φως των δεδομένων, ότι τα κρούσματα έχουν περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό.

Αύριο Τετάρτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό σύσκεψη της επιστημονικής ομάδας του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και των αρμόδιων Υπουργών, υπό τον Πρόεδρο, και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει η πιο μεγάλη εικόνα για τα αποτελέσματα των 20.000 δειγματοληπτικών ελέγχων.

Αν όλα πάνε καλά, θα αρχίσουν να μπαίνουν και οι πρώτες ημερομηνίες για χαλαρώσεις, τόσο στη διακίνηση του πληθυσμού που δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, όσο και των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου που εργοδοτούν ένα ή δύο άτομα.

Επίσης θα αρχίσουν να ανοίγουν πάρκα ή ανοιχτοί χώροι και να επιτρέπεται υπό όρους η διακίνηση του πληθυσμού.

Προς το τέλος του μήνα δεν αποκλείεται, αν όλα εξελίσσονται ομαλά, να υπάρχουν και οι πρώτες ανακοινώσεις, αλλά η άρση των περιορισμών θα γίνεται με δόσεις.

Η επόμενη μέρα είναι αυτή που τρομάζει τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τους εργοδότες.

Τόσο η ΟΕΒ όσο και το ΚΕΒΕ έχουν απευθύνει έκκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα να ψηφίσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις νέων δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους.

Πρωτεύον ζήτημα είναι να υπάρξει η απαιτούμενη ρευστότητα στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επανεκκινήσουν, μετά την ασφυκτική οικονομική πίεση που έχουν υποστεί λόγω κορωνοϊού.

Υπάρχει και το θέμα των εργαζομένων, με τις απολύσεις να είναι ο μεγάλος κίνδυνος, παρά τις ασφαλιστικές δικλίδες που μπήκαν από το υπουργείο Εργασίας για τις επιχειρήσεις που παίρνουν μέρος σε κυβερνητικά σχέδια.

Πέραν από το ευρύ φάσμα του λιανικού εμπορίου που εργοδοτεί χιλιάδες εργαζόμενους, ένα από τα σημαντικά κεφάλαια είναι η ξενοδοχειακή βιομηχανία, η οποία εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες αλλά και από το μέλλον των αεροπορικών εταιρειών.

Η Κυβέρνηση, αν όλα εξελιχθούν καλά σε επιδημιολογικό επίπεδο, θα ήθελε σταδιακή άρση των περιορισμών σε μια περίοδο που στα ταμεία του κράτους μπαίνει μετρημένο ρευστό και οι αντοχές των δημοσιονομικών θα περιοριστούν.