Συνεργασία ερευνητικών κέντρων για παιδικό καρκίνο προωθεί ο ΠτΒ. Τι ανέφερε η Καθηγήτρια Μαρία Καβαλλάρη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης θα προωθήσει συνεργασία με το Ινστιτούτο Παιδικού Καρκίνου του Πανεπιστημίου Νέας Νοτίου Ουαλίας, το οποίο επισκέφθηκε συνοδευόμενος από την διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο Σίδνεϊ.

Κατά την επίσκεψη στο Ινστιτούτο η αντιπροσωπεία έτυχε ενημέρωσης από την κυπριακής καταγωγής Καθηγήτρια Μαρία Καβαλλάρη και το ερευνητικό πρόγραμμα μηδενικός παιδικός καρκίνος.

Όπως εξήγησε η κ. Καβαλλάρη, το τίτλος του προγράμματος στοχεύει σε μηδενικούς θανάτους παιδιών από καρκίνο και μέσα από προγράμματα πρόληψης να επιτευχθεί ο στόχος της μηδενικής εμφάνισης καρκίνου σε παιδιά.

Παρουσιάζοντας το ερευνητικό πρόγραμμα, η κ. Καβαλλάρη, ανέφερε πως πρόκειται για ένα μεγάλο πρόγραμμα που αλλάζει ζωές σήμερα και αναπτύσσεται με δαπάνη 20.000 δολάρια για κάθε παιδί.

Κάθε παιδί και κάθε καρκίνος είναι διαφορετικά για αυτό και κάποιες θεραπείες δεν αποδίδουν, εξήγησε προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο του προγράμματος απομονώνονται οι αλλαγές που επήλθαν γενετικά και για αυτό τα παιδιά παίρνουν την εξειδικευμένη θεραπεία.

Για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα απαιτείται, το σωστό, φάρμακο, στο σωστό χρόνο, διευκρίνισε.

Η κ. Καβαλλάρη, είπε ακόμα ότι μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερο και να φθάσουμε να μην χάνεται παιδί από καρκίνο, επισημαίνοντας ότι στο 60% των παιδιών μπορεί να ακολουθεί διαφορετική θεραπεία, διασφαλίζοντας ότι η θεραπεία θα είναι χωρίς παρενέργειες.

Εξήγησε ότι το ερευνητικό Ινστιτούτο αριθμεί 40 χρόνια λειτουργίας και παραλαμβάνει δείγματα από όλα τα νοσοκομεία της Αυστραλίας και τελευταία άρχισε συνεργασία με Γερμανικά κέντρα παιδικού καρκίνου. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι πως ο παιδικός καρκίνος είναι πολύ διαφορετικός από τον καρκίνο των ενηλίκων, τόνισε αναφέροντας ότι ο στόχος μηδενικός παιδικός καρκίνος εφαρμόζεται στη βάση της αρχής η σωστή θεραπεία στο σωστό άτομο.

Σημείωσε επίσης ότι ο καρκίνος στα παιδιά μεγαλώνει πολύ πιο γρήγορα από ότι στους ενήλικες, διευκρινίζοντας ότι αυτό που παραμένει ερώτημα είναι η αιτία που προκαλεί τον παιδικό καρκίνο.

Η κ. Καβαλλάρη ανέφερε περαιτέρω ότι όλο και περισσότεροι γιατροί και γονείς θέτουν τα παιδιά κάτω από το πρόγραμμα του Ινστιτούτου.

Ακολούθως είπε ότι υπάρχει πρόγραμμα για κτηριακές εγκαταστάσεις ώστε να έχουμε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε ένα μέρος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως θα συμβάλει ώστε να αναπτυχθούν επαφές με την Κύπρο και τα διάφορα ιατρικά και ερευνητικά κέντρα που σχετίζονται με τη θεραπεία του παιδικού καρκίνου.

Ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στο επικείμενο συνέδριο για τα σπάνια νοσήματα στο οποίο θα συμμετέχουν εκτός από την Κύπρο 8 μικρά Ευρωπαϊκά κράτη και 6 κράτη του αραβικού κόλπου.

Η Ύπατη Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία Μάρθα Μαυρομμάτη, αναφερόμενη στην καθηγήτρια Μαρία Καβαλλάρη, είπε ότι η ίδια έχει επιβιώσει καρκίνου και είναι υποψήφια για το βραβείο της γυναίκας της χρονιάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ