Παρέμβαση ελεγκτή για ΟΣΥΠΑ.
- Published Date
Χειροπιαστό είναι πλέον το ενδεχόμενο να απολέσει το κράτος εκατομμύρια ευρώ τα οποία, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αλλά και υπολογισμούς του ιδίου του υπουργείου, υπερπληρώθηκαν στην εταιρεία αστικών λεωφορείων της Πάφου (ΟΣΥΠΑ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία αρνήθηκε να υπογράψει παράταση της διαιτητικής διαδικασίας μέσω της οποίας θα επιβεβαιωνόταν κατά πόσον ο ΟΣΥΠΑ υπερπληρώθηκε από το κράτος ή αν το κράτος οφείλει στην εταιρεία, όπως υποστήριξε η ίδια.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση υπολογισμούς του υπουργείου Μεταφορών, το κράτος πλήρωσε στον ΟΣΥΠΑ περίπου €8,5 εκατ. περισσότερα από όσα πραγματικά εδικαιούτο, ενώ ακόμη και με τις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας υπάρχει υπερπληρωμή ύψους €2,5 εκατ.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε καλέσει το υπουργείο όχι μόνο να τερματίσει τις υπερπληρωμές αλλά να αρχίσει να αποκόπτει και την κρατική χορηγία ώστε να μην μείνει μετέωρη η κυβέρνηση έχοντας να παίρνει εκατομμύρια.
Η επιμονή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη οδήγησε σε ομηρικούς καβγάδες με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Μεταφορών Αλέκο Μιχαηλίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι προσπάθειες που κατέβαλε είχαν ως αποτέλεσμα να ανακτηθούν χρήματα από την εταιρεία για το 2017.
Σημειώνεται πως μόνο φέτος υπολογίζεται ότι το κράτος κατέβαλε στον ΟΣΥΠΑ €1,2 εκατ. σε σύνολο €2,4 εκατ. που καταβάλλει σε ετήσια βάση.
Ο Γενικός Ελεγκτής είχε υποδείξει, πως φέτος δεν υπήρξε η παραμικρή ανάκτηση χρημάτων αλλά αντίθετα έγιναν πληρωμές προκαταβολικά.
Ελεγκτής: Εκτεθειμένο το υπουργείο Μεταφορών Πηγές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας υπέδειξαν ότι οι τελευταίες εξελίξεις αφήνουν το υπουργείο ιδιαιτέρως εκτεθειμένο ακόμη και έναντι του Υπουργικού Συμβουλίου και ότι η διαφαινόμενη απώλεια δημόσιου χρήματος αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην αναζήτηση ευθυνών.
