Παπαδάκης: Αθήνα Λευκωσία με θέσεις στο Βερολίνο μέσω της ΕΕ.

Την ελπίδα ότι τόσο η Ελληνική όσο και η Κυπριακή διπλωματία, θα εκφράσουν τις θέσεις τους για τη Λιβύη στη Διάσκεψη του Βερολίνο μέσω του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, ώστε να μην βρεθούμε πραγματικά στην απομόνωση και ουραγοί των εξελίξεων, εκφράζει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.

Με αφορμή τη συζήτηση για την κατάσταση στη Λιβύη ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου και τη στάση διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, ο κ. Παπαδάκης εκφράζει αρχικά την εκτίμηση ότι η Διάσκεψη είναι χαμηλών προσδοκιών για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δυστυχώς η Ευρώπη, όπως έχω πει κατά τις τελευταίες συζητήσεις στη Πολιτική Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αλλά και στις αρμόδιες επιτροπές, όπου συμμετέχω, παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις στη Λιβύη, τη στιγμή που η Τουρκία και η Ρωσία διαδραματίζουν ρόλο στις εξελίξεις στη χώρα αυτή.

Βεβαίως, αυτό οφείλεται στην απουσία κοινής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στην απουσία κοινού ευρωπαϊκού στρατού, ο οποίος θα μπορούσε να αποστείλει στρατεύματα για καθαρά ειρηνευτικούς σκοπούς στη Λιβύη, ούτως ώστε να βοηθήσει εμπράκτως και ουσιαστικά στη επίλυση του ζητήματος», λέει στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαδάκης.

Τονίζει ότι εάν δεν ταυτιστούν όλες οι χώρες της Ευρώπης πίσω από την γραμμή που εκφράζει ο Ζοζέπ Μπορέλ, τότε θα είναι ακόμη πιο αδύνατη η πολιτική, η οποία θα εκφραστεί εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταληκτικά, αναφέρει ο κ. Παπαδάκης, πρέπει όλοι να έχουν κατά νου ότι, αν δεν λυθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα το Λιβυκό ζήτημα, τότε θα πρέπει να αναμένουμε αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Ευρωβουλευτής αναφέρει ότι αποτελεί ήττα η απουσία της Ελλάδας από την Διάσκεψη, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει κοινά θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, ενώ θα είναι παρούσα η Τουρκία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν γειτνιάζει με τη Λιβύη, η οποία βεβαίως προσπαθεί να παίξει το δικό της πολιτικό παιχνίδι.

«Μπορεί σε θεωρητικό επίπεδο να επικρίνεται, αλλά επί του εδάφους είναι προσκεκλημένη και θα συμμετέχει διαμορφώνοντας την πρόταση για την επόμενη μέρα.

Φυσικά, αναμένω ότι, τόσο η Ελληνική όσο και η Κυπριακή διπλωματία, θα εκφράσουν τις θέσεις τους μέσω του κ. Μπορέλ, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην βρεθούμε πραγματικά στην απομόνωση και να είμαστε για άλλη μια φορά ουραγοί των εξελίξεων.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο Αντρέας Παπαντρέου ήταν αυτός ο οποίος πρωτοστάτησε για να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Φρανσουά Μιτεράν και του Καντάφι, όταν υπήρξαν προβλήματα στο παρελθόν.

Στη βάση αυτής της λογικής θα έπρεπε να συνεχιστεί και η δική μας πολιτική στο σήμερα», αναφέρει ο κ. Παπαδάκης.

Αναφέρει ότι βεβαίως και τα συμφέροντα διαφόρων χωρών λόγω και του πετρελαίου, διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο αλλά τονίζει πως η πολιτική της ΕΕ πρέπει να είναι μια και ενιαία.

«Είναι γνωστό ότι ο Καντάφι ανατράπηκε από την Βρετανική και την Γαλλική πολιτική, λόγω της συμφωνίας που έκανε με την τότε Ιταλική κυβέρνηση.

Πάντοτε πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι δυστυχώς, ακόμη τα συμφέροντα καθορίζουν την εξωτερική πολιτική των χωρών.

Οφείλουν οι πάντες, αν θέλουν να ενδυναμωθεί η πολιτική ισχύς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να το αποδείξουν στην πράξη και να στοιχιστούν πίσω από μια ενιαία πολιτική της ΕΕ», αναφέρει.

Πηγή:ΚΥΠΕ