Οι σύμβουλοι του Προεδρικού.

Ποσό €5 εκατ. περίπου πλήρωσε το κράτος, κατά το έτος 2018, για την κάλυψη της μισθοδοσίας συνολικά 166 συμβούλων - συνεργατών, οι οποίοι προσλήφθηκαν στο Προεδρικό, στη Βουλή και στα υπουργικά γραφεία με συνοπτικές διαδικασίες και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η παραπάνω επίσημη πληροφόρηση προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας που δημοσίευσε προ ημερών στην ιστοσελίδα του με βάση τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των πολιτών και αφορούν τις πληρωμές πέραν των €5.000, στις οποίες προέβη το κράτος κατά το έτος 2018 προς φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, η αμοιβή των 11 συμβούλων του Προεδρικού που εργάζονται για λογαριασμό του Προέδρου Αναστασιάδη, της Πρώτης Κυρίας Άντρης Αναστασιάδου, του κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, του υφυπουργού παρά τω Προέδρω Βασίλη Πάλμα και του Προεδρικού Επιτρόπου Φώτη Φωτίου ανήλθε για το έτος 2018 στις €264.502.

Πρόσθετα, ποσό €76.380 μοιράστηκαν άλλα πέντε πρόσωπα που προσλήφθηκαν ως σύμβουλοι στο Προεδρικό με αγορά υπηρεσιών αντί με συμβόλαιο.

108 συν 16 στη Βουλή.

Σύμφωνα, πάντα, με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, κατά το έτος 2018, καταβλήθηκε το ποσό των €296.931 ως αμοιβή για τους 16 συμβούλους του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Παράλληλα, δημοσιοποιήθηκαν και οι μισθοί των 108 συμβούλων - συνεργατών των κομμάτων και των βουλευτών όπου το συνολικό κόστος εργοδότησής τους ανήλθε στα €3.750.000 κατά το υπό αναφορά έτος.

Κόστος, το οποίο επωμίζεται το κράτος με το συγκεκριμένο κονδύλι να αποτελεί, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη, έμμεση χρηματοδότηση προς τα οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα.

Οι 55 από τους συνεργάτες εργάζονται για λογαριασμό των βουλευτών, τρεις για τους αντιπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων (Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών) και οι υπόλοιποι για τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

25 σύμβουλοι για τους 11 Υπουργούς.

Κατά το έτος 2018, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Γενικό Λογιστήριο, εργάζονταν στα υπουργικά γραφεία δυνάμει συμβολαίων 25 σύμβουλοι έναντι συνολικής δαπάνης σε μισθούς που ανήλθε στις €599.514 και κατανεμήθηκε ως ακολούθως:

* Ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης εργοδοτούσε δύο συμβούλους με κόστος €59.833.

* Ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής εργοδοτούσε δύο συμβούλους και μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας με κόστος €51.541.

* Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου εργοδοτούσε δύο συμβούλους με κόστος €61.998.

* Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης εργοδοτούσε δύο συμβούλους με κόστος €65.171.

* Η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου εργοδοτούσε δύο συμβούλους με κόστος €56.807.

* Ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης εργοδοτούσε δύο συμβούλους με κόστος €48.645.

* Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης εργοδοτούσε δύο συμβούλους με κόστος €51.764.

* Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εργοδοτούσε δύο συμβούλους με κόστος €55.500.

* Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης εργοδοτούσε δύο συμβούλους με κόστος €61.968.

Στα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου δεν περιλαμβάνεται η γνωστή περίπτωση του συνταξιούχου Λυκειάρχη Γιώργου Σκαλιά, ο οποίος παραμένει σύμβουλος του Υπουργού και αμείβεται, σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, με το ενδεικτικό ποσό των €250 τον μήνα.

Παράλληλα, ο Γιώργος Σκαλιάς είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου.

* Η υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου εργοδοτούσε τρεις συμβούλους με κόστος €45.431.

* Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου εργοδοτούσε δύο συμβούλους με κόστος €40.856.