Δεν υπάρχει καμία νομοθεσία η οποία να απαγορεύει την εκποίηση της πρώτης κατοικίας.

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό εκποίησης κατοικίας ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας Λουκάς Στυλιανού μιλώντας στο Ράδιο Πάφος εξήγησε τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε δανειολήπτης του οποίου το δάνειο έχει καταστεί μη εξυπηρετούμενο.

Ο κ. Στυλιανού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία νομοθεσία η οποία να απαγορεύει την εκποίηση της πρώτης κατοικίας.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει ο δανειολήπτης από την στιγμή που δεν μπορεί να αποπληρώσει τις δόσεις του να έρθει σε επαφή με την τράπεζα για εξεύρεση σχεδίου αποπληρωμής του δανείου ούτως ώστε το δάνειο του να καταστεί βιώσιμο.

Εάν παρόλα αυτά είπε ο κ. Στυλιανού δεν εξευρεθεί λύση τότε ο δανειολήπτης θα πρέπει να προσφύγει είτε στην Υπηρεσία Αφερεγγυότητας είτε στον Χρηματο-οικονομικό Επίτροπο ο οποίος θα ενεργήσει ως διαμεσολαβητής για να υπάρξει μια βιώσιμη αναδιάρθρωση του δανείου.

Καταλήγοντας ο κ. Στυλιανού κάλεσε τους δανειολήπτες οι οποίοι έχουν προβλήματα με τις τράπεζες να μην αμελούν αλλά να κινητοποιηθούν άμεσα διότι η τράπεζα θα κοιτάξει να προστατεύσει τα συμφέροντά της με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Παρόλα αυτά η νομοθεσία προσφέρει τα εργαλεία τα οποία εάν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες να ξεφύγουν από το άγχος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ