Μονοδραμα στην Παφο

Αυτό το φθινόπωρο η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο την Πλατφόρμα Μονοδράματος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα με πέντε παραστάσεις Μονοδράματος (μονολόγων) καταξιωμένων σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργών.

Η εν λόγω Πλατφόρμα προσφέρει στην Πάφο αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο, προστίθεται στην ανακοίνωση, τη δυνατότητα μιας δυναμικής, και οργανωμένης εισόδου στον παγκόσμιο Χάρτη των διεθνών διοργανώσεων Φεστιβάλ Μονοδράματος.

Η γεωγραφική θέση της χώρας μας, ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός και η ευκαιρία της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Πάφο θα συμβάλλουν στην εδραίωση του θεσμού αυτού, συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως στόχος της ΠΠΕ Πάφος2017 είναι η διοργάνωση ενός σημαντικού διεθνούς φεστιβάλ το 2017 και η ένταξη του στο Διεθνές Φόρουμ Μονοδράματος που αποτελεί τμήμα και επιτροπή του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ITI).

Το πρόγραμμα επιμελείται ο σκηνοθέτης και θεατρολόγος Μηνάς Τίγκιλης, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή Διεθνούς Μονοδράματος του ΙΤΙ.

Η φετινή πρώτη διοργάνωση Μονοδράματος φιλοξενεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα με εξαιρετικούς ερμηνευτές σε πέντε παραστάσεις Μονοδράματος που διακρίθηκαν διεθνώς.

Έναρξη του προγράμματος, όπως αναφέρεται, κάνει η παραγωγή σε σκηνοθεσία Μαρίας Αιγινίτου από την Ελλάδα, Ανάμισης Ντενεκές με το γνωστό Κύπριο ηθοποιό Χάρη Χαραλάμπους την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015.

Η παράσταση, εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Μακριδάκη, αφηγείται την πραγματική ιστορία του Γιώργη Πέτικα, ο οποίος πέρασε στην παρανομία για δυο δεκαετίες μετά από ένα έγκλημα ερωτικού πάθους.

Μέσα από τη διήγηση των γεγονότων, αναβιώνει η ιστορία της Χίου από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη Μικρασιατική καταστροφή.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ