Ανάλυση: Η Τουρκία επιλέγει την ένταση.

Την επικρατούσα κατάσταση με την Τουρκία σχολίασε στην εκπομπή της ΕΡΤ, «συνδέσεις» ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος.

Είναι εύλογο να υπάρχει ανησυχία για το αν θα υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία, καθώς «εκεί που υποτίθεται πηγαίναμε προς διερευνητικές συνομιλίες, η Τουρκία επέλεξε την ένταση και την κλιμάκωση στέλνοντας το Oruc Reis λίγο έξω από τοι Καστελόριζο.

Είναι φυσιολογικό ο κόσμος να ανησυχεί καθώς τα πράγματα δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά, είναι όμως θετικό ότι υπάρχει διεθνής αναστάτωση.

Δηλώσεις όπως αυτές των Αμερικανών τις τελευταίες ημέρες, δεν τις έχω ξαναδεί ποτέ» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.

Όσον αφορά την στάση της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα «πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι ο Ερντογάν είναι ο επιτιθέμενος και όταν είναι ο επιτιθέμενος η άλλη πλευρά, εσύ υποχρεώνεσαι σε άμυνα.

Η άμυνα την οποία θα ακολουθούμε όμως βασίζεται σε δύο πυλώνες.

Ο ένας είναι η ισχυρή παρουσία των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, η οποία περνάει το μήνυμα ότι είμαστε εδώ απέναντι σας σε κάθε βήμα και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αν χρειαστεί.

Ο δεύτερος είναι η διπλωματική απάντηση.

Εδώ πρέπει να κάνουμε τον εξής διαχωρισμό: η Τουρκία επιλέγει το στρατιωτικό πεδίο προς αντιπαράθεση των δύο πλευρών.

Εμείς έχουμε κάθε λόγο να επιλέγουμε το διπλωματικό πεδίο, στο οποίο όλο και βρισκόμαστε πιο ενισχυμένοι και είναι αυτό στο οποίο η Τουρκία υστερεί λόγω του ότι χάνει τις διεθνείς της συμμαχίες πλέον».

Την θέση της Τουρκίας στις περιοχές που έχει επιλέξει στρατιωτική αντιπαράθεση σχολίασε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου λέγοντας «στη Συρία η Τουρκία είναι απομονωμένη σε μια περιοχή της βόρειας Συρίας, το Ιγκλίπ, όπου δεν έχει τη δυνατότητα αεροπορικής κάλυψης.

Οι Ρώσοι της έχουν απαγορεύσει να σηκώνει αεροπλάνα.

Στη Λιβύη είναι επίσης καθηλωμένη η Τουρκία.

Στο Ιράκ τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά και όσον αφορά το Ναγκόρνο Καραμπάχ ,τηλεφώνησε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος στον Πούτιν ζητώντας μεσολάβηση για το θέμα αυτό» Η «Γαλάζια Πατρίδα» δεν είναι απλώς ένας χάρτης που παρουσιάζει ο Ερντογάν ένα τμήμα του εφαρμόστηκε, το τμήμα του με την κόκκινη γραμμή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και κατατέθηκε επισήμως στον ΟΗΕ ως η διεκδίκηση της Τουρκίας, είπε ο κ. Συρίγος αναφερόμενος στο όραμα του Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ.