Σύνδ. Καταναλωτών: Το νομοσχέδιο για τον τουρισμό συγκρούεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Την ανοικτή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το νομοσχέδιο σε σχέση με τα έκτακτα μέτρα στον τομέα του τουρισμού, το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή, δίδει στην δημοσιότητα ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Καταναλωτών θέτει υπόψη του Προέδρου ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, έκδηλα συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή Οδηγία ΕΕ 2302/2015, για τα οργανωμένα ταξίδια και επιπρόσθετα συγκρούεται με τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2020) 3125 final της 13ης Μαΐου 2020.

Όπως αναφέρει «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σ’ όσες χώρες θέσπισαν εθνική νομοθεσία παρόμοια με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που ψηφίσθηκε χθες, απέστειλε επιστολή με την οποία προειδοποιούσε αυτά τα κράτη μέλη με νομικά μέτρα εναντίον τους, για παράβαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Σημειώνει ότι η Νομική Υπηρεσία, το Υπουργείο Οικονομικών που προώθησε το νομοσχέδιο και το Υπουργείο Ενέργειας, έλαβαν γραπτώς και έχουν στην κατοχή τους σχετική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που συγκρούονται με την υπό αναφορά Οδηγία.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών το θεωρεί «αδιανόητο και άδικο το κράτος να στερεί αναφαίρετα δικαιώματα από μια ομάδα πολιτών του, στην συγκεκριμένη περίπτωση καταναλωτών, κατά παράβαση Ευρωπαϊκών Οδηγιών», σημειώνοντας ότι «το χειρότερο είναι ότι χρησιμοποιεί αυτή την αφαίρεση των δικαιωμάτων των καταναλωτών προς όφελος μιας συγκεκριμένης κατηγορίας επιχειρηματιών».

«Είναι αποδεχτό ότι η τάξη των διοργανωτών ταξιδιών αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Όμως θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι και οι καταναλωτές διεξάγουν πραγματικό αγώνα επιβίωσης με αυτές τις συνθήκες», αναφέρει.

Εξάλλου, σημειώνει ότι «από οικονομικής άποψης, οι καταναλωτές αναγκάζονται να παραχωρήσουν ένα συνολικό ποσό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, μέχρι ενάμιση εκατομμύρια ευρώ», συμπληρώνοντας ότι «ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών διερωτάται κατά πόσο αυτό το μικρό ποσό για το κράτος, είναι αρκετό να δικαιολογήσει την ενσυνείδητη ενέργεια του κράτους και της Βουλής να προωθήσουν μια νομοθεσία που έκδηλα συγκρούεται με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Αναφέρει ακόμα ότι το κράτος και η Βουλή «θα πρέπει να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού τη συμμόρφωσή τους με το νόμο και την τάξη», εκτιμώντας ότι στην παρούσα περίπτωση, με τη ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, κράτος και Βουλή απέτυχαν.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών ζητά όπως εξασκήσει το δικαίωμα του και δεν υπογράψει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από την Βουλή των Αντιπροσώπων, επαναλαμβάνοντας πως «όλοι πρέπει να συμμορφώνονται με το νόμο και την τάξη με πρώτο και καλύτερο το κράτος και τη Βουλή».

Πηγή: ΚΥΠΕ